CO wetgeving rookgassen voor cv-ketels

CO wetgeving rookgassen verbrandingstoestellen stelt nieuwe normeisen aan onderhoud cv-ketels door installatiebedrijven. Regelgeving conform CO wetgeving voor periodiek cv-ketel onderhoud en montagevoorschriften voor de afvoer van rookgassen bij geïnstalleerde cv-ketels. Wanneer tijdens een cv-ketel onderhoud wordt geconstateerd dat de rookgasafvoer niet conform wettelijke geldende normen functioneert of is aangesloten dan wordt er geen onderhoud uitgevoerd. Als installatiebedrijf kunnen we niet zien wat er zich achter uw rookgasaansluiting in het rookgasbuiskanaal bevindt. Niet weten hoe deze is aangesloten, welke materialen er zijn gebruikt en of er rookgas lekkages zijn. Daarom zal de rookgasafvoer moeten worden gedemonteerd om rookgasbuis en buiskanaal met een camera te inspecteren. Gezien de onzekerheid over de noodzakelijke uitvoerende rookgasafvoer aanpassingen worden deze werkzaamheden op regiebasis uitgevoerd. Wanneer de cv-ketel conform wettelijke normen functioneert en is geïnstalleerd dan kan het onderhoud worden uitgevoerd.

CO koolmonoxide en periodiek cv-ketel onderhoud

CO koolmonoxide is een uiterst giftig, geur-, kleur- en smaakloos dodelijk gas wat ontstaat bij onvolledige verbranding van gas, olie, kolen en hout in een verbrandingstoestel. Elke cv-ketel kan een potentiële CO koolmonoxide bron zijn door onvoldoende ruimteventilering, defecte cv-ketel, rookgasafvoer lekkages en gebrekkige luchttoevoer. Koolmonoxide vergiftiging kan alleen worden voorkomen door periodiek cv-ketel controle onderhoud waarbij de waarden van de rookgassen koolmonoxide “CO”, koolstofdioxide “CO2” en zuurstof “O2” worden gemeten. Controlerend periodiek cv-ketel onderhoud met extra aandacht voor de rookgasafvoer bevestiging en een optimale cv-ketel afstelling voor een energiezuinige veilige werking.

Opsporing koolmonoxide en koolmonoxidemelder

Nieuwe wettelijke voorschriften geven aan dat de aanwezigheid van koolmonoxide snel moet worden opgespoord. Koolmonoxide kan niet worden waargenomen en daarom moet er een koolmonoxidemelder worden geplaatst. Een koolmonoxidemelder heeft een sensor die uit gel bestaat. Wanneer de sensor in de koolmonoxidemelder aan een hogere dan normale concentratie koolmonoxide wordt blootgesteld zal het alarm in werking treden. Aanvullende informatie over de werking en plaatsing van de CO melder wordt in de CO-wijzer koolmonoxidemelder uitgelegd.